Следвайте Гласове в ТелеграмНезабавно спиране на въвличането на България във войната,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНезабавно спиране на въвличането на България във войната,
Коментари Харесай

Пламена Заячка, Левицата, пред Гласове: Въвличането на България във войната трябва да спре незабавно

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Незабавно прекъсване на въвличането на България във войната, преустановяване на военната помощ и договаряния за мир, проверка на " Зелената договорка ", която унищожава българската енергетика. Това са главните дела, зад които застава " Левицата " сподели за " Гласове "  Пламена Заячка - лидер на листата на " Левицата " в 24-МИР София и претендент за Европейския парламент.

Според нея Европейската комисия, водещите европейски страни и българското държавно управление, непринудено избраха ролята на младши сътрудник на Съединени американски щати, вместо воденето на независима европейска външна политика. Защото „ евроатлантическите полезности “ не са равни на европейските полезности, а на англо-американските ползи. Европейската външна политика би трябвало да се основава на първо място на дипломацията, на предотвратяването на споровете посредством разговор, на добросъседството. Ролята на вторичен състезател носи опасности Европа да бъде смачкана от огромните противостоящи блокове. Против волята ни да бъдем въвлечени в спорове и войни в раздор с нашия интерес.

 

- Най-важният въпрос в този момент е въпросът за ескалацията на войната в Украйна. В последната седмица унгарският министър председател Виктор Орбан повтори на няколко пъти, че Европа е на косъм от войната. Какво мислите за това и по какъв начин би се държала “Левицата ”, в случай че бъдете показани в идващия парламент?

- Орбан го споделя като предизвестие и опит за връщане на здравия разсъдък, каквато е и нашата позиция – неведнъж сме заявявали, че до момента в който не бъде преустановен огъня в Украйна, войната ще продължи да взима жертви и да натоварва Европейски Съюз с милиардни разноски за въоръжения и други помощи. Повече ни тормози изявлението на Урсула фон дер Лайен, която ясно съобщи, че „ Европа би трябвало да се готви за война “. За страдание виждаме и действителни дейности в тази тенденция. Изключително лицемерно е да използваш Европейския механизъм за поддръжка на мира (EPF) за въоръжаване, а той разполага и със сериозен бюджет – 17 милиарда евро за интервала 2021-2027 година В последна сметка Украйна не е държава-член на Европейски Съюз и нашата позиция, която пазиме и ще го вършим и в националния и европейския парламент, е прекъсване на военната помощ и преустановяване на огъня в Украйна, започване на градивни мирни договаряния, тъй като мирът, взаимното почитание и добросъседските връзки по границите на Европейски Съюз са основополагащи за европейската сигурност. Европейски Съюз би трябвало да стартира да играе градивна роля и да улеснява разговора сред обособените лагери, а не просто да въоръжава едната страна, тъй като другия огромен въпрос за Европа е миграцията, а нея можем да я спрем единствено с мир и разговор, а не с „ експорт ” на народна власт! С установяването на дълготраен мир и сигурност в страните, източник на бежанци и мигранти! Да не се заделят средства единствено за бежански лагери, а и за икономическо възкръсване на тези страни!

- Съвсем скоро бяхте в Русия. Съгласни ли сте, че малко на брой от българите имат действителна визия за днешния съветски свят. Една част живеят със спомените от руската ера, а други със Западната агитация за Кремъл от последните десетина години. Как виждате днешна Русия? Разкажете и за срещите си там!

- Да, имах опцията да вземам участие в интернационалния юношески конгрес в Русия и да бъда негов дипломат. Това е най-голямото по типа си събитие в международен мащаб с представители от 180 страни и над 20 хиляди участници. Това значително дава отговор на въпроса каква е днешна Русия – страна на разговор, дипломация, съдействие. Относно западната агитация - всички военни доктрини на Съединени американски щати са свързани с външен зложелател, виждаме следващото завръщане към доктрината Рейгън и „ Русия - империята на злото “, до момента в който в реалност от ден на ден страни отхвърлят модела „ хегемон-сателит “ и не желаят да избират сред Изток и Запад, а да вземат участие равноправно в разговора, по тази причина се усилват и страните в БРИКС. Виждаме, че световния юг освен Китай, Индия, Иран, ОАЕ, Египет, Етиопия, СА, само че и огромна част от страните в Африка поддържат Русия и се включват в устрема за образуване на многополюсна система на международно устройство – учредена на равнопоставеност и взаимно почитание. Вярвам, че в 21 в. всеки, който се интересува обективно каква е модерна Русия, може да го разбере, а за по-възрастното потомство, което пази топли мемоари, мога да кажа, че възприятията са взаимни и това го удостовери представителят на външно министерство на Руската Федерация – Мария Захарова в извършения ми с нея диалог, по време на въпросния конгрес през март тази година.

- Изглежда, че Русия скъса с Европа. Независимо от изхода на украинската рецесия връзките посред им няма да се възстановяват скоро. Как виждате бъдещето на тези връзки и по какъв начин виждате България в тях?

- Русия ли скъса с Европа или Европа с Русия? Струва ми се е второто и то е напълно целенасочена политика за жалост. Отново по време на същия конгрес се срещнах с някогашния министър по европейските и интернационалните въпроси на Австрия – госпожа Карин Кнайсл, която ясно акцентира двойния стандарт на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които постановат общо 15,628 наказания на Русия, а в това време най-големите западни енергийни компании не напущат Русия. Мога единствено да прибавя, че самата Европа стартира да куца с единия крайник вследствие на налаганите наказания. Тук е и мястото да кажа, че ние от Левицата сме за унищожаване на всички наказания и изкуствени бариери пред общуването с Русия. Европа няма интерес от нова желязна завеса, разделяща територията на континента. Санкциите против Русия са неефективни и би трябвало да бъдат вдигнати. Те нито засегнаха изключително съветската стопанска система, нито стопираха войната в Украйна. Но навредиха в голяма степен на европейските стопански системи и понижиха конкурентоспособността им и един подобен образец е обстоятелството, че заради високата цена на енергията производството в Европа престана да бъде рентабилно и американските производители на коли стартират да затварят производствата си на Стария континент. Европейски Съюз има потребност от суровините и енергоносителите от Русия и Централна Азия, от достъп по суша до разрастващите се райони на Азия.

- Имате магистърска степен от Свободния университет в Брюксел с тематика “Защита на националните ползи в границите на общата външна политика и политика за сигурност в Европейски Съюз “. Това не звучи ли утопично? Виждаме, че наклонността е тъкмо противоположната.

- Тенденцията е противоположната, тъй като Европейската комисия, водещите европейски страни и българското държавно управление, непринудено избраха ролята на младши сътрудник на Съединени американски щати, вместо воденето на независима европейска външна политика. Защото „ евроатлантическите полезности “ не са равни на европейските полезности, а на англо-американските ползи. Европейската външна политика би трябвало да се основава на първо място на дипломацията, на предотвратяването на споровете посредством разговор, на добросъседството. Ролята на вторичен състезател носи опасности Европа да бъде смачкана от огромните противостоящи блокове. Против волята ни да бъдем въвлечени в спорове и войни в раздор с нашия интерес.

Живеем във времена на изострени световни спорове на ползи, със засилваща се политическа тежест на азиатския район. Наред с Русия, Китай все по-интензивно оспорва водещата роля на Съединени американски щати в света. Европейски Съюз би трябвало да поеме отговорност за личната си сигурност посредством независима външна и отбранителна политика. В региона на Общата външна политика и политика за сигурност би трябвало да се резервира правилото на единогласие при вземането на решения и това не е химера, а е принцип, залегнал в основата на договорите за Европейски Съюз и от Левицата ще се борим той да се резервира, тъй като в случай че преминем към вид на взимане на решения с квалифицирано болшинство няма да има по какъв начин да защитим националните си ползи.

Също по този начин, България би трябвало да търси съдружници по съответни тематики и да работи доста по-активно със столиците на държавите-членки. С доста други страни имаме общи ползи и дружно бихме могли да ги отстояваме. Например, с Гърция имаме общи ползи като външни граници на Европейски Съюз – несправедливостта на новия Пакт за имиграцията и убежището, който не обезпечава същинска взаимност и отбраната на страните на първо приемане, премахването на сухопътната граница сред България и Гърция ще е от изгода и за двете страни – ще се отстранен опашките по границите, изключително през дейния сезон, които в този момент въздействат негативно на туризма и ще се понижат загубите на нашите превозвачи, които губят повече от 200 милиона евро от престоите по границата и ще се увеличи успеваемостта в работата на две огромни пристанища в Атина и в Солун.

- Кои са политическите съперници на “Левицата ” и кои са евентуалните ви сътрудници? С кого бихте и не бихте взели участие в общо ръководство, без значение от форма̀та и външния дизайн - коалиция, сглобка, експертно ръководство, държавно управление на малцинството и така нататък?

- Определено партиите и обединенията на войната – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи не биха могли да бъдат наши сътрудници под каквато й да е форма и няма да получат нашата поддръжка. Левицата може да бъде мощна и ефикасна съпротива в Народното събрание. Потенциални сътрудници са всички, които са срещу по нататъшното замесване на България във войната, които са за проверка на Зелената договорка, единна енергийна тактика и развиване на нови нуклеарни мощности, за налични за всички опазване на здравето, обучение и качествена храна, за почтено обезщетен труд.

- Защо лявото се раздроби и какъв е пътя на обединяването, в случай че изобщо има подобен?

- Съвсем реален вид е лявото обединяване да премине през мощно ляво посланичество в Народното събрание. Затова приканвам хората да гласоподават. Според статистиката в България има 1 200 000 хиляди гласоподаватели с леви убеждения, с толкоз гласове ни управляваше сглобката – ГЕРБ-СДС, ППДБ. Ако тези хора излязат и поддържат леви партии това би означавало ляво болшинство в Народното събрание – три средноголеми леви партии, което би способствало процеса на обединяване да се случи по натурален път.

- Кои са главните проблеми върху, които “Левицата ” ще се концентрира, в случай че влезе в Народното събрание?

- Незабавно прекъсване на въвличането на България във войната, преустановяване на военната помощ и договаряния за мир, проверка на " Зелената договорка ", която унищожава българската енергетика. За " Левицата " демографията също е основен въпрос и имаме цяла икономическа стратегия в средносрочен и дълготраен проект за подкрепяне на млади фамилии. Аз персонално съм ангажирана с програмата ни в региона на културата и туризма и част от ограниченията, които ще се заемем да осъществяваме в секторите, са: 9% Данък добавена стойност в областта на туризма да стане непрекъсната мярка, работа по улеснение на визовия режим, субсидиране на самолетни седалки отвън дейния сезон – април/май и септември/октомври за удължение на сезона. В сферата на културата: 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета, стимулиране на процеса по подготовка и приемане на Стратегия за културата, смяна в Закона за културното завещание в частта му за нематериално културно завещание, смяна на закона за читалищата и закона за меценатството. Впрочем, от политическите партии единствено ние заставаме в отбрана на българското достолепие и настояваме за прекъсване на постановката „ Оръжията и индивидът “ в Народния спектакъл, която се подиграва с българския народ и то по време на българо-сръбската война. Ако са ни останали съпротивителни сили като народ, не трябва да позволяваме нейното слагане в спектакъл Иван Вазов, през 20 в. тя е неразрешена в Германия и Австрия точно заради антибългарския й темперамент.

Д-р Пламена Заячка е родена през 1988 година в гр. София. Притежава просветително научна степен „ Доктор “ компетентност “Културология ” от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Преди това има приключени две магистратури - „ Кризи, спорове и дипломация в международната политика “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ и „ Политики и ръководство на Европейски Съюз “ в Брюкселския свободен университет в Белгия. Притежава повече от осем годишен научно-изследователски и професионален опит, обвързван с опазването и социализацията на културно завещание и развиването на културния туризъм. В интервала януари 2022 – юни 2023 година е консултант в Министерство на туризма. Учредител на Политическа партия АБВ и нейн заместник-председател от 2022 година

На изборите тази неделя доктор Пламена Заячка е лидер на листата на Левицата в 24-МИР София и претендент за Европейския парламент на " Левицата ".

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР